Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1 szklana ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
Farsz
5 dkg grzybów suszonych
70 dkg kapusty kiszonej
1 cebula
sól pieprz majeranek
1 łyżka masła
Tłuszcz
10 dkg wędzonego boczku lub masła
1 cebula
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z tłuszczem
Wykonanie:
Farsz
opłukane grzyby zalewamy na noc wodą
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z grzybami na maśle
cebule kroimy w kosteczkę podsmażamy z grzybami na maśle
dodajemy kapustę podlewamy wodą z grzybów
dusimy godzinę pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz miksujemy
Ciasto
do miski dajemy mąkę letnią wodę masło sól
Ciasto
do miski dajemy mąkę letnią wodę masło sól
wyrabiamy zostawiamy na 30 minut
ciasto cienko wałkujemy wycinamy szklanką krążki
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi
nakładamy farsz pierogi zlepiamy brzegi
gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu 3 minuty po wypłynięciu
pierogi podajemy z tłuszczem