Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
ciasto kroimy na 8 części
2 łyżki mleka żółtko do smarowania
Nadzienie
30 dkg mięsa mielonego
1 jajko
1 ziemniak
2 małe cebule
5 dkg boczku wędzonego
5 dkg sera żółtego
sól pieprz słodka papryka czosnek z ziołami
5 dkg boczku wędzonego
5 dkg sera żółtego
sól pieprz słodka papryka czosnek z ziołami
cebulę ziemniak boczek miksujemy
dodajemy mięso jajko
masę mięsną dokładnie wyrabiamy formujemy 8 kulek
doprawiamy solą pieprzem papryką czosnkiem mieszamy
masę mięsna dokładnie wyrabiamy
na kawałki ciasta nakładamy nadzienie
formujemy kulkę odwracamy nacinamy
wierzch smarujemy żółtkiem z mlekiem
dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy 35 minut w 190 st
wierzch posypujemy startym serem zapiekamy 10 minut