Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec w cieście krucho drożdżowym

 




Makowiec w cieście krucho drożdżowym

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
10 dkg masła
 2 dkg drożdży
4 łyżki cukru
1 jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany

Mak:
40 dkg mielonego maku
1 szklanka cukru
2 szklanki wody
5 dkg masła
bakalie
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olejek migdałowy

Wykonanie:
drożdże z śmietaną 1 łyżką cukru mieszamy 
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajko śmietanę stopione masło 
ciasto dokładnie wyrabiamy 
dajemy do lodówki na 30 minut

Mak:
mak zalewamy wrzącą wodą mieszamy 
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem 
dodajemy jajko cukier stopione masło bakalie olejek  mąkę 
masę makowa dokładnie mieszamy
ciasto  dzielimy na 2 części
większą część ciasta dajemy na blachę 27 x 17 cm 
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową przykrywamy drugą częścią ciasta
pieczemy w 170 st około 1 godziny 
wierzch makowca posypujemy cukrem pudrem