Składniki :
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 szklanki miodu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
1/2 szklanki miodu
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Krem
1/2 litra mleka
2 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/2 szklanki maku
3/4 szklanki cukru
20 dkg masła
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy śmietanę dokładnie mieszamy
wlewamy na gotujące się mleko
zagotowujemy studzimy
wytrącony serek dajemy na sitko
masło ucieramy do białości
dodajemy po łyżce serka mak
masę ucieramy na puszysty krem
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy stopione masło miód dodajemy mąkę z proszkiem przyprawą
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
pieczemy w 170 st około 35 minut
1/3 ciasta ścinamy miksujemy
na ciasto wykładamy krem wierzch posypujemy okruchami ciasta