Składniki:
1/2 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki miodu
20 dkg masła
2 łyżeczki sody
Masa
1 litra mleka
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
20 dkg kostki masła
1/2 soku z cytryny
1 słoik powideł lub dżemu
garść prażonych migdałów
Poncz
3 łyżki wody
1 łyżeczkę cukru
2 łyżki rumu lub soku z cytryny
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z sodą mieszamy z cukrem jajkami miodem masłem
wyrabiamy ciasto dzielimy na 3 części
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z sodą mieszamy z cukrem jajkami miodem masłem
wyrabiamy ciasto dzielimy na 3 części
dajemy do formy 17 x 27 cm wyłożonej papierem do pieczenia
każdy placek pieczemy osobno około 20 minut w 170 st
Krem
na mleku gotujemy kaszę mannę studzimy
masło ucieramy z cukrem dodajemy po łyżce kaszy
dolewamy sok z cytryny krem dokładnie ucieramy
placek smarujemy powidłami wykładamy krem
Krem
na mleku gotujemy kaszę mannę studzimy
masło ucieramy z cukrem dodajemy po łyżce kaszy
dolewamy sok z cytryny krem dokładnie ucieramy
placek smarujemy powidłami wykładamy krem
dajemy placek nasączony krem placek
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami
wierzch ciasta smarujemy kremem posypujemy migdałami