Składniki:
4 jajka
1 szklanka mielonego maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 /2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mielonego maku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 /2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru
2 serki homogenizowane 15 dkg
2 łyżeczki żelatyny
kilka kropli wanilii
mak do posypania
żelatynę zalewamy paroma łyżkami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy płynną żelatynę po łyżce serka wanilię
masę ucieramy na puszysty krem
Wykonanie
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mak obie mąki proszek
ciasto dokładnie mieszamy
dodajemy mak obie mąki proszek
ciasto dokładnie mieszamy
przekładamy do formy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 40 minut
na zimne ciasto wykładamy krem
wierzch dekorujemy makiem