Sernik z wiaderka na kruchym spodzie
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Ser
1 kg sera z wiaderka
3 duże jajka
1 budyń
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszy manny
Rodzynki
1 szklanka rodzynek
rodzynki przelewamy wrzącą wodą
osuszamy na sitku oprószamy łyżką mąki
Wykonanie:
do mąki dodajemy olej śmietanę cukier jajko proszek
Wykonanie:
do mąki dodajemy olej śmietanę cukier jajko proszek
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
Ser
1 większą część ciasta dajemy do formy 17 x 27 cm
Ser
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy ser budyń kaszę mannę
masę serową dokładnie mieszamy
na ciasto wykładamy rodzynki masę serową a na nią pozostałe ciasto
sernik pieczemy w 170 godzinę wierzch posypujemy cukrem pudrem.