Składniki:
1.5 mąki pszennej
10 dkg masła
1 jajko
1/3 szklanki mleka
3 dkg drożdże
1/3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
Farsz
25 dkg mięsa mielonego
1 mały ziemniak
1 jajko
sól pieprz majeranek
1 ząbek czosnku
zielona pietruszka
mięso doprawiamy solą pieprzem majerankiem
dodajemy starty ziemniak jajko zmiażdżony czosnek posiekaną pietruszkę
farsz dokładnie mieszamy
Wykonanie:
drożdże 1/2 łyżeczki cukru mieszamy w letnim mleku
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do przesianej mąki dajemy jajka sól rozczyn
ciasto dokładnie wyrabiamy wałkujemy
ciasto smarujemy roztopionym masłem
brzegi ciasta składamy do środka
brzegi ciasta składamy do środka
czynność powtarzamy 3 razy dajemy do lodówki na godzinę
ciasto wałkujemy prostokąt na brzegu dajemy farsz zwijamy wałek
paszteciki kroimy z ukosa 3 cm kawałki
ciasto wałkujemy prostokąt na brzegu dajemy farsz zwijamy wałek
paszteciki kroimy z ukosa 3 cm kawałki
wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 25 minut
pieczemy w 180 st na złoty kolor około 25 minut