Składniki :
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 łyżka miodu
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 łyżka miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mak
40 dkg maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka
3 jabłka
garść orzechów rodzynek
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko miód cukier śmietanę stopione masło
przyprawę do piernika proszek
ciasto dokładnie mieszamy
Mak
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
białka z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy obie mąki stopione masło mak jabłka miód bakalie proszek
masę makową bardzo dokładnie mieszamy
białka z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy obie mąki stopione masło mak jabłka miód bakalie proszek
masę makową bardzo dokładnie mieszamy
ciasto wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę makową
makowiec pieczemy godzinę w 170 st
wierzch posypujemy startą czekoladą