Mój kanał na YouTube

Translate

Makowiec na cieście piernikowym



Makowiec na cieście piernikowym

Składniki :
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
10 dkg masła
1 łyżka miodu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mak 
40 dkg maku
10 dkg masła
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
1/2 szklanki mąki pszennej 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 białka
3 jabłka
garść orzechów rodzynek



Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko miód cukier śmietanę stopione masło
przyprawę do piernika proszek 
ciasto dokładnie mieszamy 

Mak 
mak zalewamy 2 szklankami wrzącej wody 
zostawiamy na 30 minut pod przykryciem
białka z cukrem ucieramy na puszystą masę
dodajemy obie mąki stopione masło mak jabłka miód bakalie proszek 
masę makową bardzo dokładnie mieszamy 
ciasto wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm 
wyłożoną papierem do pieczenia 
na ciasto dajemy masę makową 
makowiec pieczemy godzinę w 170 st
wierzch posypujemy startą czekoladą