Gołąbki Wigilijne
Składniki:
1 duża główka kapusty białej
Farsz
2 szklanki ryżu
10 dkg suszonych grzybów
1 cebula
2 jajka
sól pieprz tymianek
2 szklanki wywaru z grzybów
2 łyżki masła
Wykonanie:
z opłukanej kapusty wycinamy głąb
Farsz
2 szklanki ryżu
10 dkg suszonych grzybów
1 cebula
2 jajka
sól pieprz tymianek
2 szklanki wywaru z grzybów
2 łyżki masła
Wykonanie:
z opłukanej kapusty wycinamy głąb
dajemy do wrzącej osolonej wody oddzielamy liście gotujemy
Farsz
suszone grzyby płuczemy zalewamy wodą na noc
gotujemy godzinę odcedzamy
grzyby drobno kroimy podsmażamy z cebulą
ryż gotujemy w osolonej wodzie tak jak makaron odcedzamy
do ryżu dajemy jajko grzyby posiekaną pietruszkę
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
ryż gotujemy w osolonej wodzie tak jak makaron odcedzamy
do ryżu dajemy jajko grzyby posiekaną pietruszkę
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
farsz dokładnie mieszamy
na liście kapusty nakładamy farsz zwijamy gołąbki
dajemy do naczynia żaroodpornego
na liście kapusty nakładamy farsz zwijamy gołąbki
dajemy do naczynia żaroodpornego
podlewamy 2 szklankami wywaru z grzybów
pieczemy w 190 st 30 minut
pieczemy w 190 st 30 minut