Ciasto Twix
Składniki:3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
20 dkg masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Krem
2 galaretki agrestowe
400 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
1 słoiczek dżemu
1/2 puszki masy krówkowej
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę cukier jajka proszek stopione masło śmietanę
Placek smarujemy dżemem przykrywamy drugim
nakładamy krem przykrywamy trzecim plackiem
wierzch smarujemy masą krówkową
1 słoiczek dżemu
1/2 puszki masy krówkowej
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę cukier jajka proszek stopione masło śmietanę
wyrabiamy ciasto dzielimy na 3 części
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy osobno 3 placki w 170 st na złoty kolor około 15 minut
Masa
galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
Masa
galaretki rozpuszczamy w 1.5 szklance wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem
łączymy z tężejącą galaretką
Placek smarujemy dżemem przykrywamy drugim
nakładamy krem przykrywamy trzecim plackiem
wierzch smarujemy masą krówkową
posypujemy płatkami migdałowymi