Ciasto kakaowe z kremem orzechowym
Składniki :
2 duże jajka
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 duże łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Krem
1 l mleka
1 szklanki mielonych orzechów
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru
20 dkg masła
gotujemy mleko z masłem dodajemy kaszę orzechy cukier
krem mieszamy gotujemy 3 minuty
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę dolewamy olej mleko
dodajemy kakao mąkę proszek sodę
ciasto dokładnie mieszamy
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 45 minut
pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy krem studzimy
dajemy do lodówki na kilka godzin