Ciasto drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki masła
3 dkg drożdży
około 1/2 szklanki mleka
2 żółtka
płatki migdałowe do posypania
Jabłka
3 bardzo duże jabłka
3 bardzo duże jabłka
2 łyżki masła
cynamon cukier do smaku
cynamon cukier do smaku
jabłka drobno kroimy podsmażamy na maśle
dodajemy cynamon cukier mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżkę cukru mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko łyżkę cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn żółtka
ciasto dokładnie wyrabiamy na koniec dolewamy stopione masło
do mąki dodajemy rozczyn żółtka
ciasto dokładnie wyrabiamy na koniec dolewamy stopione masło
mieszamy zostawimy w ciepłym miejscu aż podwoi objętości
ciasto wałkujemy na prostokąt
ciasto wałkujemy na prostokąt
wykładamy jabłka zwijamy w rulon kroimy na 2-3 cm kawałki
przekładamy do formy wysmarowanej masłem
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
15 minut przed końcem pieczenia ciasto posypujemy migdałami