Tradycyjna szarlotka
Składniki:2.5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1.5 kg jabłek
cynamon
cynamon
cukier do smaku
Wykonanie:
do mąki dajemy cukier proszek żółtka śmietanę olej
Wykonanie:
do mąki dajemy cukier proszek żółtka śmietanę olej
wyrabiamy ciasto
Jabłka
jabłka obieramy ścieramy na tarce
ciasto dzielimy na 2 części większą część
dajemy na blachę 17 x 27 cm
jabłka obieramy ścieramy na tarce
ciasto dzielimy na 2 części większą część
dajemy na blachę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto oprószamy cynamonem
ciasto oprószamy cynamonem
dajemy jabłka oraz pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch posypujemy cukrem pudrem
pieczemy około 50 minut w 170 st
wierzch posypujemy cukrem pudrem