Kruche ciasto z budyniem i jabłkami
Składniki:1.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek kakao
1/2 szklanki cukru
3 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Jabłka
6 dużych jabłek
3 budynie
1 litr mleka
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dodajemy cukier pokrojone jabłka mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej śmietanę proszek kakao
wyrabiamy ciasto dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto wykładamy budyń z jabłkami oraz pozostałe ciasto
ciasto pieczemy około godziny w 170 st