Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto z kremem migdałowym

 

Ciasto z kremem migdałowym

Składniki:
3 jajka
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki sody
3 łyżki likieru migdałowego

Krem
25 dkg masła
1 szklanki zmielonych migdałów
3/4 szklanki cukru
3 łyżki likieru migdałowego
1/2 szklanki śmietanki 30 %
posypka migdały na wierzch 
gotujemy śmietankę dodajemy migdały zagotowujemy 
masło ucieramy do białości 
dodajemy ostudzoną papkę migdałową likier
masę ucieramy na puszysty krem

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy mąkę z sodą dolewamy olej mleko likier mieszamy
ciasto dajemy do formy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 stopniach
ciasto kroimy na pół smarujemy kremem
wierzch smarujemy kremem dekorujemy