Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto pani Walewska z jabłkami


Ciasto pani Walewska z jabłkami


Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dkg masła
2 jajka 
3 łyżki kwaśnej śmietany
kakao

Piana
1 szklanka białek 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg krojonych migdałów


Jabłka
1 kg jabłek
1/2 szklanki cukru 
1 galaretka
galaretkę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
obrane jabłka kroimy w kosteczkę 
dodajemy cukier smażymy około 10 minut 
dolewamy galaretkę mieszamy

Krem
1/2 litra mleka
20 dkg  masła
1 budyń waniliowy
3/4 szklanki cukru pudru

Wykonanie:
do miski dajemy stopione masło mąkę jajka cukier śmietanę 
wyrabiamy ciasto dzielimy na dwie części

Piana
białka ubijamy z cukrem na sztywno 
dodajemy mąkę masę mieszamy

1 ciasto dajemy na blaszkę 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto oprószamy kakao wykładamy 1/2 piany posypujemy migdałami
pieczemy osobno dwa placki w 170 st około 20 -25 minut

Krem
1/2 szklance zimnego mleka mieszamy budyń 
dolewamy do gotującego mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty często mieszamy studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości
dodajemy po łyżce budyniu ucieramy na puszysty krem
placki smarujemy kremem wykładamy jabłka 
ciasto składamy dajemy do lodówki na całą noc