Składniki:
1.5 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1.5 szklanki mąki krupczatki
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1 kg jabłek
1 kg jabłek
2 kisiele
1 galaretka
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę
gotujemy 10 minut w 3 szklankach wody z cukrem
kisiele rozprowadzamy w 1 szklance wody
dolewamy do jabłek mieszamy gotujemy 2 minuty
dosypujemy suchą galaretkę mieszamy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajko cukier
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajko cukier
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
ciasto suszymy na suchej patelni na złoty kolor
jedną część dajemy tortownicy 21 cm
na ciasto dajemy jabłka a na nie wykładamy pozostałe ciasto
na ciasto dajemy jabłka a na nie wykładamy pozostałe ciasto
szarlotkę studzimy dajemy do lodówki na noc