Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
12 dkg masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Jabłka
4 bardzo duże jabłka
cynamon cukier
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę
1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Jabłka
4 bardzo duże jabłka
cynamon cukier
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę
oprószamy cynamonem cukrem
Budyń
3 budynie
1litr mleka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
Budyń
3 budynie
1litr mleka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
zawiesinę budyniową wlewamy do gotującego się mleka mieszamy
budynie gotujemy 2 minuty dodajemy cukier mieszamy
Wykonanie:
do mąki dajemy jajko cukier śmietanę stopione masło
ciasto dokładnie wyrabiamy dzielimy na 2 części
większą część ciasta wykładamy formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto układamy jabłka
a na nie dajemy budyń oraz pozostałe ciasto
szarlotkę pieczemy około godziny w 170 st
szarlotkę pieczemy około godziny w 170 st