Szare kluski z mięsem z rosołu
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg ziemniaków
6 ziemniaków do tarcia
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
Farsz:
80 dkg mięsa gotowanego z rosołu
1 cebula
Farsz:
mięso mielimy dodajemy startą cebulę
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól
Farsz:
80 dkg mięsa gotowanego z rosołu
1 cebula
sól pieprz majeranek
Boczek
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę
Boczek
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę
podsmażmy na złoty kolor
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy studzimy przeciskamy przez praskę
dajemy jajko mąkę masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy studzimy przeciskamy przez praskę
dajemy jajko mąkę masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
Farsz:
mięso mielimy dodajemy startą cebulę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
farsz dokładnie mieszamy
z ciasta ziemniaczanego formujemy placek
w środek dajemy kulkę farszu
w środek dajemy kulkę farszu
wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut od zagotowania
kluski podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulą
gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut od zagotowania
kluski podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulą