Mój kanał na YouTube

Translate

Szare kluski z mięsem z rosołu

Szare kluski z mięsem z rosołu

Składniki:
1 kg ziemniaków
6 ziemniaków do tarcia
1 jajko
1 szklanka mąki ziemniaczanej
sól

Farsz:
80 dkg mięsa gotowanego z rosołu
1 cebula
sól pieprz majeranek

Boczek
10 dkg boczku wędzonego
1 cebula
boczek cebulę kroimy w kosteczkę 
podsmażmy na złoty kolor

Wykonanie:
ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 25 minut
odcedzamy studzimy przeciskamy przez praskę
dajemy jajko mąkę masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy

Farsz:
mięso mielimy dodajemy startą cebulę
doprawiamy solą pieprzem majerankiem 
farsz dokładnie mieszamy
z ciasta ziemniaczanego formujemy placek
w środek dajemy kulkę farszu 
wielkości orzecha włoskiego zlepiamy
gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut od zagotowania
kluski podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulą