Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cebula
sól pieprz słodka papryka
tłuszcz do smażenia
Sos
30 dkg pieczarek
10 dkg boczku wędzonego
25 dkg kiełbasy
4 ogórki kiszone
1 cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól pieprz jałowiec
cebulę boczek kroimy w kosteczkę podsmażamy
dodajemy pieczarki kiełbasę podsmażamy 10 minut
doprawiamy solą pieprzem dajemy jałowiec
dolewamy wodę dodajemy koncentrat pomidorowy
sos dusimy około 15 minut
Wykonanie:
ziemniaki ścieramy ręcznie lub robotem
doprawiamy solą pieprzem
dodajemy jajka mąkę pokrojoną cebulę
masę ziemniaczaną mieszamy
placki kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
placki kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy na złoty kolor z obu stron
placki podajemy z sosem