Mój kanał na YouTube

Translate

Lekkie ciasto z jabłkami





Lekkie ciasto z jabłkami

Składniki :
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia


Jabłka
5 dużych jabłek
3 szklanki  wody
1/2 szklanki cukru
2 budynie 
1galaretka
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę zalewamy 2 szklanki wody 
gotujemy 5 minut w pozostałej wodzie mieszamy budynie 
zawiesinę budyniową wlewamy do gotujących się jabłek mieszamy 
dodajemy cukier dosypujemy galaretkę 
jabłka mieszamy 


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy 
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
wierzch ciasta ścinamy okruchy miksujemy
na ciasto wykładamy jabłka studzimy 
wierzch posypujemy okruchami ciasta
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc