Lekkie ciasto z jabłkami
Składniki :
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka
5 dużych jabłek
3 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 budynie
1galaretka
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę zalewamy 2 szklanki wody
gotujemy 5 minut w pozostałej wodzie mieszamy budynie
zawiesinę budyniową wlewamy do gotujących się jabłek mieszamy
dodajemy cukier dosypujemy galaretkę
jabłka mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dolewamy olej mleko dodajemy mąkę z proszkiem
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 170 st około 35 minut
wierzch ciasta ścinamy okruchy miksujemy
na ciasto wykładamy jabłka studzimy
wierzch posypujemy okruchami ciasta
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc