Składniki:
1 jajko
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Jabłka
1 kg jabłek
1 kg jabłek
2 łyżki masła
1 łyżka cukru
garść daktyli
obrane jabłka kroimy w kosteczkę podsmażmy na maśle
dodajemy cukier daktyle mieszamy
całość dusimy około 10 minut
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę proszek jajko dolewamy olej śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta przekładamy do formy 21 cm
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na dwie części
większą część ciasta przekładamy do formy 21 cm
wyłożonej papierem do pieczenia
na ciasto dajemy jabłka a na nie wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy około 45 minut w 170 st
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą
pieczemy około 45 minut w 170 st
wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą