Składniki
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki naparu z kawy
1 łyżeczka kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
2 budynie
3/4 szklanki cukru
3 szklanki mleka
10 dkg masła
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
zawiesinę budyniową dolewamy do mleka mieszamy
dodajemy cukier masło mieszamy gotujemy 2 minuty
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dolewamy olej kawę dodajemy mąkę proszek
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 27 x 17 cm wyłożonej papierem do pieczenia
do 1/3 ciasta dajemy kakao mieszamy
na ciasto kawowe wykładamy ciasto z kakao
pieczemy w 170 st około 40 minut
pieczemy w 170 st około 40 minut
ciasto kroimy na pół wykładamy gorący krem
wierzch smarujemy kremem posypujemy startą czekoladą