Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Jabłkowa pychotka

  


Składniki:
3 jajka
1.5 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka
 6 dużych jabłek
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
obrane jabłka kroimy w dużą kostkę zalewamy wodą 
dodajemy cukier gotujemy 3 minut 

Galaretka
3 galaretki 
200 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru
3 galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia 
śmietanę ubijamy na sztywno 
dodajemy tężejącą galaretkę zimne jabłka okruchy ciasta
masę dokładnie mieszamy

Wykonanie:
do miski dajemy jajka cukier proszek mąkę dolewamy olej mleko 
ciasto dokładnie mieszamy dajemy formy 17 x 27 cm 
wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy około 40 minut w 170 st
wierzch ciasta ścinamy drobno kruszymy
na ciasto wykładamy masę jabłkową 
wierzch posypujemy startą czekoladą