Ciasto drożdżowe z dżemem i kruszonką
Składniki:
3.5 szklanki mąki pszennej
3 jajka
3/4 szklanki cukru
10 dkg masła
około szklanki mleka
4 dkg drożdży
1 duży słoik dżemu
Kruszonka
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
Kruszonka
10 dkg masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
składniki kruszonki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
letnie mleko drożdże 2 łyżki cukru mieszamy
Wykonanie:
letnie mleko drożdże 2 łyżki cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy rozczyn ubite jajka
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
ciasto wyrabiamy na gładką lśniącą kulę
na koniec dolewamy stopione masło wyrabiamy
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 25 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
ciasto dajemy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość
wykładamy na blaszkę 25 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia
ponownie dajemy do wyrośnięcia na 10 minut
na ciasto wykładamy dżem na wierzch kruszonkę
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut