Racuchy drożdżowe z cukinią
Składniki:
1 szklanka mleka
3 dkg drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 średnia cukinia
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 średnia cukinia
1 marchewka
kawałek por
szczypiorek
Rozczyn
letnie mleko mieszamy z szczyptą cukru drożdżami
zostawiamy na 10 minut
Wykonanie:
Wykonanie:
obraną cukinię rozdrabiamy oprószamy solą
zostawiamy na 15 minut odciskamy nadmiar płynu
do miski dajemy mąkę jajka sól rozczyn
ciasto dokładnie mieszamy
ciasto dokładnie mieszamy
zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia pod przykryciem
dodajemy startą cukinię szczypiorek marchewkę
ciasto dokładnie mieszamy
racuchy kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy na rumiano z obu stron
racuchy podajemy z sosem czosnkowym