Składniki:
1/2 dużej cukinii
2 ziemniaki
1 marchewka
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
zielona pietruszka koperek
sól pieprz tymianek
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
opłukaną cukinie kroimy na pół usuwamy pestki
sól pieprz tymianek
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
opłukaną cukinie kroimy na pół usuwamy pestki
ścieramy na tarce o drobnych oczkach oprószamy solą
zostawiamy na 15 minut odciskamy z nadmiaru płynu
ziemniaki marchewkę cebulę czosnek
ścieramy na tarce o średnich oczkach
dodajemy mąkę jajka posiekany koperek pietruszkę
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
doprawiamy solą pieprzem tymiankiem
masę dokładnie mieszamy
placki kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
placki kładziemy łyżką na rozgrzany tłuszcz
smażymy z obu stron na złoty kolor
podajemy z dipem czosnkowym przepis tutaj