Składniki:
1 jajko
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
Śliwki
1/2 kg śliwek
1/2 kg śliwek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
Beza kokosowa
4 białka
1 szklanka kokosu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
białka z cukrem ubijamy na sztywno
dodajemy kokos mąkę mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej proszek śmietanę cukier
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę jajko olej proszek śmietanę cukier
ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy śliwki na wierzch dajemy bezę
wykładamy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy śliwki na wierzch dajemy bezę
ciasto pieczemy w 170 st około 45 minut
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem