Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
sól
Do polania
stopione masło lub śmietana
cukier do smaku
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
sól
Do polania
stopione masło lub śmietana
cukier do smaku
Śliwki
1/2 kg śliwek
1/2 kg śliwek
opłukane śliwki kroimy na pół usuwamy pestki
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie
odcedzamy przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy jajka obie mąki
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy
z ciasta formujemy wałek
kroimy na kawałki do środka dajemy śliwkę zlepiamy
knedle gotujemy 10 minut
knedle gotujemy 10 minut
po wypłynięciu w dużej ilości osolonej wody
knedle podajemy z masłem i cukrem lub śmietaną
knedle podajemy z masłem i cukrem lub śmietaną