Składniki:
2.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
15 dkg masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę kakao proszek jajko cukier
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
Budyń
3 budynie
1 litr mleka
10 dkg masła
1 szklanka cukru
3 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
dolewamy do gotującego się mleka mieszamy
dodajemy masło cukier
budyń gotujemy około 3 minuty często mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę kakao proszek jajko cukier
dolewamy stopione masło śmietanę
energicznymi ruchami zarabiamy ciasto
formę 25 cm wykładamy papierem do pieczenia
większą część ciasta dajemy do formy
a na ciasto dajemy wiśnie wykładamy budyń
wierzch posypujemy pozostałym ciastem
pieczemy około 50 minut w 170 st