Kruche ciasto z malinami
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Maliny
30 dkg malin
30 dkg malin
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opłukane i osuszone maliny oprószamy mąką
Budyń
2 budynie
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę wlewamy do gotującego się mleka mieszamy
budyń gotujemy 2 minuty mieszamy z cukrem
Wykonanie:
mąkę mieszamy z kakao proszkiem
mąkę mieszamy z kakao proszkiem
dodajemy jajko cukier śmietanę olej
ciasto dokładnie mieszamy
ciasto dokładnie mieszamy
dajemy do formy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy budyń a na nie wykładamy maliny
ciasto pieczemy około 45 minut w 170 st