Jagodzianki z kruszonką
Składniki:3 szklanki mąki pszennej
1/3 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
4 dkg drożdży
3/4 szklanki mleka
1 jajko do smarowania
szczypta soli
Jagody
40 dkg jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opłukane i osuszone jagody oprószamy mąką
Kruszonka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
10 dkg stopionego masła
składniki dokładnie mieszamy
Wykonanie:
drożdże letnie mleko 1 łyżka cukru mieszamy
rozczyn zostawiamy na 10 minut
do mąki dajemy rozczyn jajko cukier stopione masło
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
z ciasta wycinamy krążki zostawiamy na 10 minut
ciasto wyrabiamy zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
z ciasta wycinamy krążki zostawiamy na 10 minut
w środku robimy wgłębienie dajemy jagody
smarujemy rozmąconym jajkiem posujemy kruszonką
dajemy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem oprószoną mąką
pieczemy w 180 st około 30 minut
wierzch jagodzianek posypujemy cukrem pudrem