Ciasto z jagodami
Składniki:1 duże jajko
3/4 szklanki cukru
2.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę cukier jajko sól proszek
1 szklanka jogurtu lub kwaśnego mleka
szczyptę soli
Jagody
40 dkg jagód
2 łyżki mąki pszennej
jagody płuczemy na sitku osuszamy oprószamy mąką
Lukier
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z jagód
składniki lukru dokładnie mieszamy
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę cukier jajko sól proszek
dolewamy olej jogurt
ciasto dokładnie mieszamy
1/2 ciasta wykładamy dajemy na blaszkę 22 cm
wyłożona papierem do pieczenia
na jagody dajemy pozostałe ciasto
pieczemy w 170 st około 45 minut
wierzch ciasta polewamy lukrem