Ciasto ze smażonym rabarbarem
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
1.5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Rabarbar
60 dkg rabarbaru
60 dkg rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
obrany i opłukany rabarbar kroimy na plasterki
oprószamy cukrem dusimy 10 minut
dodajemy rozmieszaną mąkę w wodzie
zagotowujemy studzimy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę proszek dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część dajemy do formy 22 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy rabarbar a na nie wykładamy pozostałe ciasto
na ciasto dajemy rabarbar a na nie wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st