Ciasto z truskawkami i pianką
Składniki:3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
szczyptę soli
Truskawki
40 dkg truskawek
1 dużą łyżkę mąki pszennej
opłukane i pokrojone truskawki oprószamy mąką
Pianka
2 galaretki truskawkowe
250 ml śmietanki 30 %
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy na sztywno
łączymy z tężejącą galaretką mieszamy
Wykonanie:
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy mąkę proszek dolewamy olej mleko
ciasto dokładnie mieszamy
wykładamy dajemy na blaszkę 27 x 17 cm wyłożona papierem
na ciasto dajemy truskawki
pieczemy w 170 st około 50 minut
na ciasto dajemy truskawki
pieczemy w 170 st około 50 minut
na ostudzone ciasto wykładamy piankę posypujemy startą czekoladą