Ciasto z czereśniami
Składniki:
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1.5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Czereśnie
40 dkg czereśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
z opłukanych czereśni usuwamy pestki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Czereśnie
40 dkg czereśni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
z opłukanych czereśni usuwamy pestki
oprószamy mąką mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę
Wykonanie:
jajka ubijamy cukrem na puszystą masę
dodajemy obie mąki z proszkiem
dolewamy olej mleko śmietanę
ciasto mieszamy wykładamy na blaszkę 22 cm
wyłożona papierem do pieczenia
na ciasto kładziemy czereśnie
na ciasto kładziemy czereśnie
pieczemy w 170 st około 45 minut