Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto Mokate

 

Ciasto Mokate

Składniki:
4 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 /2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem
1 budyń
1.5 szklanki mleka
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 duży słoik dżemu
bezy


Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy obie mąki kakao proszkiem dolewamy mleko z kawą
ciasto delikatnie mieszamy wykładamy do formy 27 x 17 cm
wyłożonej papierem do pieczenia 
pieczemy około 35 minut w 170 st

Krem
1 szklankę mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budyń kawę 
dolewamy do mleka mieszamy 
budyń gotujemy 2 minuty studzimy
masło z cukrem ucieramy do białości 
dodajemy po łyżce zimnego budyniu 
masę ucieramy na puszysty krem
wierzch biszkoptu ścinamy miksujemy
biszkopt smarujemy dżemem 
układamy bezy smarujemy kremem 
wierzch ciasta posypujemy okruchami ciasta 
dajemy do lodówki na kilka godzin