Ciasto kruche z wiśniami Harataniec
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
20 dkg masła
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1 jajko
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka kakao
1 łyżka kakao
szczypta soli
Masa serowa
1 kg sera
3 jajka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
200 ml śmietany 30 %
składniki masy serowej dokładnie ucieramy
Piana
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
40 dkg drylowanych wiśni lub dżem wiśniowy
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę mieszamy z kisielem
Piana
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
1 kisiel wiśniowy
40 dkg drylowanych wiśni lub dżem wiśniowy
białka z cukrem ubijamy na puszystą masę mieszamy z kisielem
Wykonanie:
mąkę przesiewamy z proszkiem dajemy masło siekamy nożem
dodajemy żółtko jajko śmietanę cukier zagniatamy
ciasto dajemy do lodówki na 30 minut dzielimy na 3 części
1 części ciasta dajemy łyżkę kakao mieszamy
2 część ciasta zamrażamy
3 część wałkujemy dajemy na blachę 25 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto układamy wiśnie a na nie ścieramy ciasto kakaowe
dajemy masę serową wykładamy pianę a na nią ścieramy ciasto z zamrażalnika
ciasto pieczemy godzinę w 170 st