Składniki:
1.5 litra wywaru warzywnego
duża garść szczawiu
2 jajka
2 jajka
1/2 marchewki
1/2 pietruszki
1/2 szklanki śmietany 30 %
1/2 pietruszki
1/2 szklanki śmietany 30 %
2 łyżki masła
koperek
sól pieprz
Kluski
1.5 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki wody
1 duże jajko
składniki bardzo dokładnie mieszamy
kluski kładziemy małą łyżeczką na
gotującą się wodę odcedzamy
Wykonanie:
jarzyny dajemy do garnka zalewamy 1.5 litra wody
Wykonanie:
jarzyny dajemy do garnka zalewamy 1.5 litra wody
gotujemy godzinę pod przykryciem
po tym czasie wywar przecedzamy część jarzyn kroimy w kosteczkę
opłukany szczaw drobno kroimy podsmażamy na maśle 5 minut
dodajemy do wywaru szczaw jarzyny pokrojony koperek
doprawiamy solą pieprzem
doprawiamy solą pieprzem
do zupy dolewamy śmietanę podajemy z kluskami i jajkiem