Przekładaniec ziemniaczany z pieczarkami i kapustą
Składniki:
80 dkg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki śmietany 30 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól pieprz
Nadzienie
40 dkg pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki tłuszczu
1/2 małej główki kapusty
obrane pieczarki czosnek cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach
podsmażamy na maśle dodajemy startą kapustę
dusimy około 30 minut pod przykryciem
doprawiamy solą pieprzem majerankiem
Wykonanie:
Wykonanie:
ziemniaki gotujemy 25 minut w osolonej wodzie odcedzamy
przeciskamy przez praskę studzimy
dodajemy mąkę śmietanę proszek
masę ziemniaczaną dokładnie wyrabiamy dzielimy na dwie części
wykładamy do formy 26 cm wysmarowanej masłem
na ciasto dajemy kapustę z pieczarkami i pozostałe ciasto
pieczemy 40 minut w 180 st