2 żółtka
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
20 dkg masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kisielu
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier jajka śmietanę proszek sól
Pianka
białka ubijamy z cukrem na sztywno
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki śmietany kwaśnej
20 dkg masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Truskawki
1/2 kg truskawek
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki bułki tartej
cukier do smaku
Pianka
4 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kisielu
Wykonanie:
mąkę łączymy z masłem dodajemy cukier jajka śmietanę proszek sól
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części dajemy do lodówki na 30 minut
Pianka
białka ubijamy z cukrem na sztywno
dodajemy kisiel masę delikatnie mieszamy
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy truskawki oprószone bułką tartą a na nie wykładamy piankę
większą część ciasta wykładamy na blaszkę 17 x 27 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy truskawki oprószone bułką tartą a na nie wykładamy piankę
na wierzch wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy 50 minut w 170 st
pieczemy 50 minut w 170 st