Składniki:
1 kg mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
1.5 szklanki mleka
7 dkg drożdży
1/2 łyżeczki soli
10 dkg masła
Truskawki
40 dkg truskawek
2 łyżki budyniu
masło do polania
opłukane truskawki osuszamy oprószamy budyniem
Wykonanie:
drożdże letnie mleko mieszamy z 1 łyżką cukru 2 łyżkami mąki
rozczyn zostawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
do mąki dodajemy jajka utarte z cukrem rozczyn
ciasto mieszamy na koniec dolewamy stopione masło wyrabiamy
[powinno być gładkie odchodzić od rak przy wyrabianiu]
zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość
ciasto wałkujemy na 2 cm wycinamy krążki
nakładamy truskawki zlepiamy zostawiamy na 10 minut
kluski parujemy 15 minut
podajemy polane masłem lub śmietaną
podajemy polane masłem lub śmietaną