Ciasto WZK
Składniki:
6 małych jajek2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 dżem z czarnej porzeczki
Polewa
15 dkg czekolady
3 łyżki śmietanki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Śmietana
1/2 litra śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 dżem z czarnej porzeczki
Polewa
15 dkg czekolady
3 łyżki śmietanki
składniki polewy podgrzewamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao obie mąkę proszek
ciasto delikatnie mieszamy
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy kakao obie mąkę proszek
ciasto delikatnie mieszamy
dajemy do formy 17 x 27cm wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy w 170 st około 25 minut
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy płynną żelatynę mieszamy
biszkopt kroimy na pół smarujemy obie części dżemem
wykładamy śmietanę przykrywamy biszkoptem
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny