Ciasto truskawkowe z budyniem
Składniki:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 duża łyżka kakao
10 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Truskawki
1/2 kg truskawek
1/2 kg truskawek
opłukane truskawki kroimy na pół
Budyń
2 budynie
3 szklanki mleka
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie
dolewamy do mleka mieszamy z masłem
budyń gotujemy 2 minuty dodajemy cukier mieszamy
Galaretka
2 galaretki
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem stopione masło
dodajemy jajko cukier kakao
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 30 minut w 170 st
na ostudzone ciasto wykładamy ciepły budyń
układamy truskawki studzimy
całość zalewamy tężejącą galaretką
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc