Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto truskawkowe z budyniem

  




Ciasto truskawkowe z budyniem

Składniki:

1.5 szklanki mąki pszennej

1 duża łyżka kakao

10 dkg masła
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Truskawki
1/2 kg truskawek
opłukane truskawki kroimy na pół


Budyń
2 budynie 
3 szklanki mleka
10 dkg masła
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mleku mieszamy budynie 
dolewamy do mleka mieszamy z masłem
budyń gotujemy 2 minuty dodajemy cukier mieszamy

Galaretka
2 galaretki 
galaretki zalewamy 3 szklankami wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy


Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem stopione masło 
dodajemy jajko cukier kakao
ciasto dokładnie mieszamy dajemy do formy 27x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
ciasto pieczemy około 30 minut w 170 st
na ostudzone ciasto wykładamy ciepły budyń 
układamy truskawki studzimy
całość zalewamy tężejącą galaretką 
ciasto dajemy do lodówki na 2 godziny lub całą noc