Mój kanał na YouTube

Translate

Ciasto francuskie z truskawkami




Ciasto francuskie z truskawkami

Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego

Krem
2 galaretki truskawkowe
400 ml śmietanki 30 %
3 łyżki cukru pudru
40 dkg truskawek 
kilka truskawek do dekoracji
galaretki zalewamy 1 szklanką wrzącej wody 
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia studzimy
śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno 
łączymy z tężejącą galaretką i pokrojonymi truskawkami


Wykonanie:
ciasto francuskie składamy na pół odwijamy z papieru 
układamy na blaszkę 17 x 27 cm 
wyłożoną papierem do pieczenia
wierzch ciasta nakłuwamy widelcem 
smarujemy rozmąconym jajkiem
pieczemy 2 placki osobno w 200 st około 20 minut
na ciasto wykładamy kremem składamy
wierzch dekorujemy kremem 
układamy truskawki posypujemy cukrem pudrem