Mój kanał na YouTube

Translate

Tort czarny las


Tort czarny las

Składniki:
4 duże jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Śmietana
800 ml śmietany 30 %
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżeczki  żelatyny


Poncz:
40 dkg wiśni 
3 łyżki cukru
1 kieliszek likieru wiśniowego
wiśnie zasypujemy cukrem zalewamy likierem
zostawiamy na 2 godziny odsączamy

Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę 
dodajemy przesianą mąkę z kakao proszkiem 
ciasto delikatnie mieszamy 
przekładamy do formy 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia

pieczemy w 170 st około 30 minut

Śmietana
żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno
dolewamy rozpuszczoną żelatynę mieszamy
biszkopt kroimy na 3 krążki nasączamy ponczem
dajemy śmietanę wiśnie tor składamy
wierzch i boki smarujemy śmietaną dekorujemy