Ciasto z rabarbarem
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 jajka
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Rabarbar
60 dkg rabarbaru
60 dkg rabarbaru
3 łyżki buki tartej
1 łyżka cukru
cynamon
obrany i opłukany rabarbar kroimy na plasterki
oprószamy cukrem bułką tartą cynamonem
Wykonanie:
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
mąkę mieszamy z proszkiem olejem dodajemy jajka cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część dajemy do formy 21 cm wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy rabarbar a na nie wykładamy pozostałe ciasto
na ciasto dajemy rabarbar a na nie wykładamy pozostałe ciasto
pieczemy około 50 minut w 170 st