Szarlotka Budyniowa
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
25 dkg masła
2 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Budyń
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru
Jabłka
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
garść rodzynek skórki kandyzowanej
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z proszkiem stopione masło cukier jajka śmietanę
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
Budyń
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
1/2 szklanki cukru
Jabłka
2 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki kaszy manny
garść rodzynek skórki kandyzowanej
Wykonanie:
do miski dajemy mąkę z proszkiem stopione masło cukier jajka śmietanę
ciasto wyrabiamy dzielimy na 2 części
do mniejszej części ciasta dajemy kakao mieszamy
Jabłka
jabłka rozdrabniamy dajemy cukier
Jabłka
jabłka rozdrabniamy dajemy cukier
smażymy aż jabłka będą szkliste około 10 minut
dosypujemy kaszę mannę jabłka mieszamy
dosypujemy kaszę mannę jabłka mieszamy
Budyń
2 szklanki mleka gotujemy w pozostałym mieszamy budynie
zawiesinę dolewamy do mleka mieszamy
budynie gotujemy 2 minuty
większą część ciasta dajemy do formy 24 x 38 cm
budynie gotujemy 2 minuty
większą część ciasta dajemy do formy 24 x 38 cm
wyłożona papierem do pieczenia
ciasto jasne oprószamy kakao
ciasto jasne oprószamy kakao
dajemy jabłka a na nie rodzynki skórkę oprószamy kakao
wykładamy budyń oraz pozostałe ciasto
szarlotkę pieczemy w 170 st około 50 minut