Sernik Wielkanocny z wiaderka
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Ser
1 kg sera z wiaderka
1 kg sera z wiaderka
2 jajka
1/2 szklanki kokosu
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
wanilia
garść rodzynek skórka kandyzowana
jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę
dodajemy ser kokos mąkę proszek
masę serową dokładnie mieszamy
Wykonanie:
mąkę mieszamy z kakao proszkiem olejem
mąkę mieszamy z kakao proszkiem olejem
dodajemy jajko cukier śmietanę
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
ciasto dokładnie mieszamy dzielimy na 2 części
większą część dajemy do formy 27 x 17 cm
wyłożoną papierem do pieczenia
na ciasto dajemy masę serową rodzynki skórkę
na ciasto dajemy masę serową rodzynki skórkę
na wierzch dajemy pozostałe ciasto
sernik pieczemy 60 minut w 170 st
wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem